BEGELEIDING THUIS

Als het thuis niet zo lekker gaat en je hebt al van alles geprobeerd, kan het fijn zijn als er iemand een keer mee kijkt of dat er iemand in thuis tijdelijk wat zaken overneemt. Soms zit het in kleine dingen en soms zijn het grote uitdagingen.

Ik ga er van uit dat ieder mens zich fijn wilt voelen en daar dingen voor wilt laten of doen. Maar wat nu als je niet weet wat dat zou kunnen zijn? Als je niet weet wat jullie zou kunnen helpen of als je dat door alle omstandigheden niet meer kunt zien. Bijvoorbeeld als je het overzicht kwijt bent of verzinkt in kleine details die overschaduwen wat nu echt belangrijk is. Dan kan je iemand nodig hebben die je daar bij helpt.

Voor elke ouder met kinderen is het soms zwaar en kan het een hele kluif zijn om je kind op een fijne manier op te laten groeien. Voor ouders met kinderen met een stoornis liggen er nog extra uitdagingen en hobbels die overwonnen moeten worden. Het is daarom fijn dat we in Nederland een zorgstelsel kennen waar deze ouders  ondersteuning kunnen krijgen in de taak hun kind op een fijne manier op te laten groeien en hun kinderen zo zelfstandig mogelijk te leren functioneren in de maatschappij.

Wat voor begeleiding is er mogelijk:

  • Kortdurendebegeleiding (een paar observaties en gesprekken om weer verder te kunnen)

Ouders/verzorgers/leerkrachten of persoon met een stoornis krijgen tips en handvatten om verder te kunnen.

  • Langdurige begeleiding waar de begeleider een langere periode in de thuissituatie meeloopt en meekijkt (begeleiding komt structureel ondersteuning bieden). Er wordt altijd gekeken naar het hele systeem en niet alleen naar de persoon die de stoornis heeft. De begeleiding kan er bijvoorbeeld opgericht zijn om vaardigheden te oefenen en in te slijten om iemand zelfstandiger te laten functioneren en zich prettiger te laten voelen.
  • Uitleg en educatie over de stoornis aan alle betrokkenen.
  • Hulp bijeen aanvraag voor PGB (al zal je zelf het leeuwendeel moeten doen)

Per situatie wordt gekeken welke begeleiding raadzaam is.

Begeleiding thuis
Begeleiding op school
Begeleiding Sport en vrije tijd
Jobcoaching